Friday, October 22, 2010

:: Mai MemAsAk SimPle ChAr KoeY NoRlAiL TiAw ::

Asalamualaikum... ehem3. bertemu kita dalam rancangaaaannnn, ketuk2 kepala tipah. ngeh2, bukan2, ketuk2 belanga. Haaaa, aku nak kongsi sikit ngan korang semua. sapa suka makan char koey tiaw?????? mana tangan?? tak angkat pon.. Aku paling suka Char Koey Tiaw nih. nak pulak mamak penang yang masak. huyyo..... nak tau sebab apa aku suka?? sedap?? maybe,.. tapi yang paling utama sebab dia cepat. haahaha. so kalau order ramai2 aku dapat dulu. dah2, apa aku ngarut nih... Ni dia, mai aku nak ajaqkan cara yang paling mudah untuk buat char koey tiaw. resepi ini diberi nama...... jeng jeng jeng.. -Simple Char Koey Norlail Tiaw-




mudah ja nak masak benda nih..... bahan2 yang diperlukan ialah:-

  1. udang... lagi besaq lagi baguih. kalau ada yang sekoq sekilo ka, sekoq 3 kilo setengah ka, tibai ja laaaaaaa
  2. nak masak koey tiaw, mesti la kena ada koey tiaw.. apa daaaaaa
  3. telur ayam. 1-2 bijik. gred apa??? lantak hampa lah!
  4. cili boh, satu sudu bancuh ngan 1/4 air(suku cawan laaa). kalau tadak cili boh, bubuh ja sambal. sambal apa??? lantak hampa lah. yang penting 1-2 sudu
  5. ok, ni untuk kicap dia@kuah.. -sos tiram 2 sudu, kicap cair manis 2 sudu dan juga kicap sotong 1 sudu.. so semua lima sudu bancuh dalam satu cawan air... sudu apa???? sudu besaq laaaaa........ apa dia?? kalau tadak sudu besaq??? lantak hampa lah
  6. taugeh ataupun daun kucai... kalau tadak?????? rumput, selesai


cara2 memasak Simple Char Koey Norlail Tiaw:-

  1. buh minyak dalam belanga sikit, goreng udang(jangan sampai garing sangat)
  2. guna minyak yang sama, bubuh cili boh yang dah dicampur air atau sambal tadi, kacau dalam 1/2 minit
  3. masukkan taugeh dan segenggam koey tiaw..
  4. masukkan campuran kicap tadi, pastu pecahkan telur
  5. kacau telur tu cepat2 supaya tak berketul, dalam masa yang sama tutup api
  6. dah siap. hidangkan, tapi benda ni cepat kering dan kembang, so, makan cepat2.

Ooo ya, benda ni ada petua dia. Simple Char Koey Norlail Tiaw ni hanya boleh dimasak untuk 2 hidangan ja paling banyak dalam satu masa. kalau banyak????? tak sedap maaaaa. langgaq pantang maaaaa. lagi satu, semakin banyak udang, semakin sedap kuah dia. tapi jangan la tibai sampai 5 kilo udang sekali masak, tu nama dia nak menjahamkan resepi nih. ahahaha. okay... selamat mencuba Simple Char Koey Norlail Tiaw


Anda 'Like', Hati kami suke!!

4 comments:

sepat fisher said...

kalau tak sedap bukan salah resepi nih... paham2 ler kalau dah tak pandai masak. kuang3.....

asma' said...

nk tnya..belanga tu kuali@periok@baldi@gayung ke hapaa???

sepat fisher said...

belanga pun tak tau! baju teluk belanga!

PISMP PS BM JAN 09 said...

hurm.. gud2.. mmoderator mengucPKAN tahniah pada resepi kali ini.. tapi satu ja ka? oit en sepat tambah lagi 3 resepi..